Turcia

Recunoscuta pentru o linie de coasta extinsa in partea estica a Mediteranei, la Marea Marmara si la Marea Neagra, Turcia este aproape in intregime inconjurata de ape. Geografic si istoric, Turcia se afla astfel la confluenta dintre mai multe culturi si civilizatii bogate – incepand cu Troia, Efes si Bizant.

Majoritatea yachturilor navigheaza in partea de sud a tarii, peisajul superb fiind recunoscut de catre toti pasionatii de navigatie. Unul dintre navigatorii moderni, H.M. Denham, autorul primului ghid de navigatie in regiunea mentionata, apreciaza astfel sudul Turciei: „Peisajul apartinand sudului Turciei este neintrecut in frumusete. Aici linia cerului detine o ascutime a formelor care transcende orice alt peisaj de la Mediterana.”

Tarmul deosebit de la Marea Neagra, al Turciei nu detine refugii naturale, insa exista cateva porturi bune de-a lungul coastei, care permit ca peisajul sa fie admirat, in trecerea de la un port catre celalalt. Facilitatile oferite de porturi sunt rudimentare, iar unele dintre porturi tind sa fie aglomerate, ele adapostind o varietate de negustori locali, de aceea perioada iulie-august, cand sezonul de pescuit este inchis este cea mai propice de exploatat de catre navigatori.

Marina Atakoy, din Istanbul reprezinta un excelent punct de start al unei croaziere la Marea Neagra. De-a lungul anilor, Marina Atakoy a pastrat relatii bune cu organizatiile de navigatie din zona si este unul dintre sponsorii principali ai Raliului Marea Neagra (Black Sea Rally) si totodata, cel mai bun ghid pentru navigatorii care viziteaza coasta Turciei.

Coasta de Lycian este una dintre cele mai putin aglomerate destinatii de croazieră in Mediterana de Est si una dintre cele mai frumoase. Aceasta gazduieste orasul-port Fethiye, o statiune bogata in istorie, frumuseti naturale si multiple atractii turistice - bazarul, restaurante, cafenele, o laguna, temple sacre si chiar un oras fantoma!