Bulgaria

Coasta bulgara este „captusita” cu o succesiune de porturi micute, resorturi turistice si cateva porturi comerciale mai mari.

Croazierele de-a lungul coastei sunt permise dupa ce zona s-a eliberat, insa exista si restrictii, cum ar fi accesul la portul militar Sozopol. Burgas, cel mai apropiat port de intrare, la granita cu Turcia este de preferat ca prim port de acostare, datorita noii marine detinute in imediata apropiere a resortului Nessebar.

Varna detine cele mai bune facilitati pentru ambarcatiuni, iar formalitatile de acces si acostare sunt relativ simplu de indeplinit, intrucat acesta detine o mica marina, iar navigatorii au fost intotdeauna bineveniti si tratati ospitalier de catre comunitatea locala de navigatie.

Situat inspre partea nordica, portul Balcic, relativ mic ca intindere, din apropierea granitei cu Romania, detine o marina restransa inconjurata de un resort turistic aglomerat.

Facilitatile generale oferite de coasta bulgara sunt intr-un continuu proces de imbunatatire. Clubul de Yacht Varna, Marina Balcic si Marina Nisipurile de Aur primesc cu ospitalitate vizitatorii si ii ajuta in acomodarea acestora cu formalitatile solicitate de cate autoritatile navale.

Cele mai bune servicii de reparatii pot fi accesate in Varna, in timp ce Marina Balcic detine un ascensor de ambarcatiuni (travelift).